假定我不知道政改方案的內容,這條片足以令我不支持政改方案,原因如下:

(為求傳神,以下為廣東話)

  1. 香港政府唔係我老母
  2. 我唔係香港政府個囡(如果我係佢個囡,唔怪知得叫中共做阿爺)
  3. 就當我係佢個囡,都不會讀錯個「靚」字( leng3 ,唔係 len3 )
  4. 就算囡囡個設計好靚,佢老母話不早於二零一七年先「可以」有咁靚,而家著住條爛布去 party 先。此片在畢業 Party 前就有咁靚,是與現實不符。本身已經係欺騙,豈能令人相信「信任令夢想成真」?
  5. 原來一切只係一個夢,即係二零一七年先「可以」有咁靚,都可能係一個夢。片中畢業 Party 前就有靚裙著,更加係一個夢。
  6. 阿囡發現老母信唔過,於是想去搵班 Friend 幫佢造件衫,用左百五蚊。老母話佢浪費金錢,仲話佢反母女倫,本來就唔需要搵班 Friend 造衫。回歸返第一、二點,我唔係佢個囡囉。

原來香港政府的管治模型,是比我想像中的「經濟動物」模型更可怕。原來香港政府覺得他是家長,市民只是「中學雞」,連只專注於經濟活動的「經濟動物」都不如。