馬扁報副刊專欄

dsc00036.JPG

我絕對係反Wii人氏。返到公司十個有九個女同事,都唔玩Wii,因為Wii一D都唔方便。用Wii個Opera上網系統要求極高,要有最少802.11g無線上網,一般公司根本沒有可能有無線上網,所以我部Wii就成為辦公室上的垃圾。
我們OL在公司的第二任務,是上網。男同事個個買Wii,我都買埋一份。但係用用下都返部386經14.4k modem上下bbs。原因好簡單,因為Wii太煩。有時想去同事個forum留下言。但係Wii只能用wifi。咁o岩公司個Network全部用Network線,D Network頭又Lock死晒唔比裝無線Router,最後搞到要返屋企留言。另外,個Opera run得又慢,普通一個網頁,要load成十幾秒,再響電視display出o黎。真正係囉苦o黎辛。用返14.4k modem上下bbs,打個電話就有野download,file鐘意點飛就點飛。Download一隻mp3才一個鐘,一日廿四小時可以download廿四首,要802.11g o黎做乜。加上modem可以收埋fax,唔駛好似Wii咁要加多個fax機,download住file時重會斷線轉收fax。至於界面靚,當然係Wii優勝。但係我自己個樣都係咁衰,個思想一樣咁陳舊,界面靚唔靚邊到會有分別?

文:OL教宗