美國佬點同香港佬呀。
香港,你同人講,你仲用W800i同N80,Out到爆啦。你同人講,Treo 650好好用,用了三年都仍然好好用,別人覺得你on9,因為只有30萬相機和無Wifi。連阿毛都用3G,旺角街邊sell broadband都人人手持一台O2 mini。用電話個風氣其實好日本,只不過個網無日本盛,手機上網沒有日本的常見(i-mode),別人晨早已經用3G了。看日劇,主角要問人拿メールアドレス,但係用手機Send。
美國佬,一直用CDMA/TDMA,無太多作為。最新開始改用歐洲標準,同香港late 90s般改行GSM雙頻。美國人買電話多數lock台,而且買電話要簽約。所以美國佬不像港日人仕般勁轉手機,也因此兩年前款的Treo 650仍是最多人用的Smartphone,相信美國仍有不少人用黑白機。
有港人懷疑,港人開始轉用3G,香港甚至有3.5G(HSPDA),點解Apple還要出台用2.75G(GSM + EDGE)的iPhone,係因為國情唔同。我甚至懷疑,iPhone是Taget那批買了第一水Treo 650,剛剛過了兩年死約的Treo 650用戶。
香港,是處於日本和美國風邪交戀的電訊夾縫。

p.s. 給想走水貨的人:六月買台機,要幫電訊商簽兩年約,不用都比台費。買了回來更要香港用不到。早半年用,個代價係用不到加白交兩年台費,請問是否合乎成本效益?