Her name is kate!

或者成為二世祖、或者幾千萬未開頭,我會買以下這個東西

nikonp1logo.jpg

萬六蚊,做digiscoping(Effective focal length係1200mm),影雀好過幾皮野買支大砲級400/500mm鏡頭。雖然話有無限錢,但我都係玩不起鵝仔同菜斯,與其比多一倍價錢買同樣的scope,我不如支scope買cheap少少,再買多台勁Nikon DSLR。

當然,發夢還發夢,現實中都係影到粒米。(用200mm鏡影)上圖的雀係black kite,係KFBG的一員,佢個名叫Kate。佢好親民,所以可以影大頭。

p.s. 我可以預計的留言會包括
「無技術,神兵大砲比你都廢晒武功啦!」

p.s. 重有一件事想講,敬請各位香港人,在公園動物園拍攝動物時,同拍攝霍金一樣,請關掉你的閃光燈。對動物來說,近距離閃光燈的強光可能會閃傷牠們的眼睛!上次去KFBG、Hong Kong Park和Zoological and Botanical Gardens,見到大把人用閃燈狂影動物,我覺得動物好慘。一日閃十次,一年半載就盲。
好老實講,真係識影相的人,只有極極極極極極少機會用到閃光燈。