嘔完泥又點!?就是大家都為你加油。

今早晏了一點才回到辦公室,因為要和另一半去博x醫院看醫生。
之前見到個師奶帶著一個校服妹妹從診症室走出來,說了一句「比你嚇死我了」。我突然覺得這個Scene很「健教ETV」,腦子裡想著穿著白袍帶著聽筒和架著膠框眼鏡的醫生會用十五分鐘節目時間很詳細地講述阿女食了隔晚蛋撻所以食物中毒,而在香港常見的食物中毒菌類有沙門氏菌和葡萄球菌。醫生應該會順手講埋食物要煮熟先食,吃餘的食物要放入雪櫃、放在空氣的食物要用紗罩罩住,如廁後要洗手,還有千萬別光顧街邊流動熟食小販。
小玲應該講句「啊!原來係咁o既。」阿玲媽講句:「唔該你呀醫生」,之後步出診症室,再講句...
你接下去吧...

可是,到我們睇醫生時,固之然是沒有上述醫生。
但步出診症室之時,我也很ETV阿媽地向另一半講句「比你嚇死我了」...

p.s. 好吸引呀!388一台512 M iPod Shuffle送Arm Band。雖則新iPod shuffle都賣650,即係比多兩三百有新野玩之餘,仲多512M。但係iPod Shuffle條Arm Band都220啦,即係個Shuffle只需要168元,平過買Thumb drive呀。
重有D 4G iPod mini,548!重有絕版多時的金版!金光閃閃多美麗呀!
(但當然,我係唔會買的。但我有興趣整條mini的arm band。)