準媽咪nikita問到何謂Cord Blood,有何用。以下是簡介,但都係那句,不代表專業醫學意見,有問題請問醫生。
Cord Blood內有Stem cell(幹細胞),幹細胞就好似麵粉,只要經過不同的treatment就可以成為其他類的細胞。麵粉可以製造出麵包、公仔麵、小籠包,只要有個「食譜」用麵粉做原料來造就可以了;同理,幹細胞可以製造出心臟肌肉細胞、腦細胞、骨髓細胞等等,只要有個「食譜」用幹細胞做原料來造就可以了。
點解要保留Cord Blood呢?因為如果個B唔好彩有一些Genetic diseases, Cancer或血病,好多時都要找骨髓移植來醫治。但係找骨髓移植,從三唔識七的人找來的好難match(而且無乜人捐),血緣關係都係1/4可能。但係儲起Cord blood幹細胞,用來生產骨髓細胞,就有極大可能match,而且不用到處張羅。
當然,乜都有Pros and Cons

Pros:
- 可以醫治一些要骨髓移植的病,買個保障。甚至可以醫個B個細佬妹D病。

Cons:
- 貴囉。而且係唔好彩有病先有用。